Kejsarhägern – mot utrotning?

På min januariresa till Bhutan var det speciellt en fågel som alla ville se, kejsarhäger (White-bellied Heron på engelska). Den skall finnas vid någon av de floder som rinner genom Bhutan, den fiskar där och lägger boet i ett träd strax invid floden. Vi stannade på många ställen längs bergsvägarna och spanade upp och ner längs floden. I hopp om att få se en av de sällsyntaste fåglarna i världen, ja kanske den allra ovanligaste.
Dess livsmiljö förstörs tyvärr av vattenkraftutbyggnaden, Bhutans viktigaste exportkälla. För 5-10 år sedan räknade man världspopulationen till kanske 300-400 fåglar, senaste räkningar pekar mot 60-70. Hälften i Bhutan, hälften i Indien och kanske några i Burma. Fortsätter minskningen i samma takt är kejsarhägern kanske utdöd om 10-15 år.
Fågeln är den näst största av alla hägrar, bara Goliathägern är större. Den är blågrå men buk och en del fjädrar på hals och rygg är vita. Efter att ha spanat förgäves i floderna fick vår lokala guide ett tips om ett bobygge som var synligt från en bergsväg, vi spanade också där men det gav inget. Nästa morgon steg vi upp 04.30, lämnade hotellet kl 5 och körde ut ur byn. Efter en halvtimmes körning stod en motorcykel med förare tvärs över vägen. Vår chaufför gick ut, pratade med motorcyklisten en stund och följde sedan efter. Vi var lite förbryllade, vem är det där ? Efter 40 minuter upp på en brant väg längs med berget stannade motorcykeln. Och vår buss. Vår guide bar ut tub och stativ och gav motorcyklisten som genast riktade den neråt mot ett träd 400-500 meter bort. Och vi fick titta i tur och ordning.
En fantastisk syn. Två kejsarhägrar som ivrigt la i ordning pinnar till ett fint bo. En av dem flög iväg till ett annat träd, hämtade en pinne och flög tillbaka till boet. Motorcyklisten var en lokal fågelskådare som hittat boet några dagar tidigare. Vi fick dyrt och heligt lova att inte avslöja platsen. När jag skulle plåta fick jag ställa ISO på 32000 för att få en rimlig exponeringstid, det var mörkt, solen hade precis gått upp och boet låg i skuggan av andra träd. Bäst bilder fick jag genom att handhålla min mobil bakom tubkikaren.
Indien och Bhutan har ett gemensamt projekt att försöka rädda hägern. Man har byggt en stor voljär där det är tänkt att föda upp ungar i fångenskap. Men först måste man förmodligen fånga några avelspar. Vi får verkligen hoppas att ansträngningarna inte är förgäves och att Bhutanresenärer i framtiden också kan få njuta av synen av  en kejsarhäger.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln