Otrolig pilfink

Pilfink, dock inte den i Colorado Pilfink, dock inte den i Colorado

På min Colorado-resa i början av april kom vi på 7:e dagen till den lilla staden Walden nordväst om Denver. Det var en timme till middag så Jarmo från Finland och jag gick en runda runt kvarteret för att se om vi kunde hitta något kul. Vi kom till ett hus precis över gatan där det liksom i många andra trädgårdar fanns en fröautomat, amerikaner är väldigt måna om sina vilda fåglar. Det var mest gråsparvar där och en och annan House Finch (Husfink på svenska). Plötsligt såg jag en pilfink i trädet bredvid fröautomaten. Jag gjorde Jarmo uppmärksam på ”fyndet” och han såg den också ett kort tag.
Jag fick inte för mig att ta upp kameran och plåta fågeln, den satt lite taskigt till och jag har tonvis med bra foton på pilfink. De häckar i två av mina holkar och jag ser dem dagligen året runt. Pilfinken flög iväg när damen som ägde huset kom ut för att starta sin bil. Jag gick fram till henne och frågade om hon in sin trädgård sett en fågel som liknade House Sparrow  (gråsparv) men hade brunt huvud och en svart fläck på vit kind. Och hon bekräftade detta, hon såg den ganska ofta men bara en. Jag kunde dock inte bedöma hus pass duktig fågelskådare hon var. Det är ju inte alla som kan skilja på de ganska lika fåglarna.
Nu gick vi tillbaka för middag. Vid genomgången av dagens fåglar efter maten sa både Jarmo och jag att vi får skriva till en art som inte finns på listan, Eurasian Tree Sparrow som pilfinken heter på engelska. Då sa Stephan, vår guide, att ”No, it is not here. No records in Colorado”. Men Jarmo och jag var säkra, Jarmo hade den också i sin trädgård. Stephan förstod att vi kunde pilfinken bäst av hela gänget och efter listan gick vi alla ut för att leta i trädgården. Men det hade hunnit bli skymning och där var inga fåglar vid huset. Vi försökte igen nästa morgon innan vi lämnade hotellet men ingen pilfink dök upp.
Pilfinkens historia i USA är att 12 fåglar importerades 1870 från Tyskland. Men den har inte alls spritt sig som gråsparven utan har sitt utbredningscentrum i S.t Louis i Missouri och i det mesta av Illinois. Närmaste fynd till Colorado är i Kansas City men det är nästan 100 mil från där vi var. Det finns dock fynd ganska långt upp  i Kanada så visst kan enstaka fåglar ses långt från S.t Louis. 
Stephan sa till oss att visst trodde han på oss men för att rapportera den på E-bird (USA:s Artportal för fåglar ungefär) krävdes nog ett foto om ett första fynd i Colorado skulle godkännas. Så det gjorda varken Jarmo eller jag, vi var inte ens medlemmar i E-bird. Men än idag retar det mig, hade jag bara vetat att den var ganska lokal i USA och ny för Colorado hade jag ju plåtat fågeluslingen. För en pilfink var det !

Etiketter: colorado pilfink walden

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln