Skatan – som blev sex

Maghrebskata i Marocko och Svartgumpad skata i Bhutan Maghrebskata i Marocko och Svartgumpad skata i Bhutan

Skatan är en fågel som nästan alla svenskar känner till. Svart och vit, i solsken glänser det svarta både i grönt, blått och lila. Den har en lång stjärt och ett skrattande läte som många känner igen. Ibland hatad för att den tar ägg och ungar från småfåglar.
I omröstningen 2022 om Sveriges nationalfågel kom den efter en podcastkampanj tvåa efter koltrasten. Håller gärna till nära människor, kanske för att den hittar mat nära oss. Orädd men håller ändå ett visst avstånd till oss, utstrålar en klokhet och vishet. Den är framgångsrik i fågelvärlden och trots att den varit hårt jagad av oss finns kanske en halv miljon skator i Sverige.
Den börjar sitt bobygge tidigt, redan på vintern ser man den hämta kvistar och grenar i trädgårdar. Skatbon kan bli mycket stora och övergivna bon används ibland av andra fåglar, t.ex. ugglor och falkar. Många myter finns om skatan, den har varit associerad med döden. Ryktet om att den stjäl blänkande smycken när helst den kan är dock överdrivet.
Linné gav den det vetenskapliga namnet Corvus Pica men det ändrades senare till Pica Pica, lätt att komma ihåg. Skatan fanns i stora delar av världen, Asien, Afrika, Europa och Nordamerika. Men man såg vissa skillnader i skatornas utseenden i olika delar av världen. Detta gjorde att man delade in skatan i ett 15-tal underarter.
Men ganska nyligen insåg man att DNA och andra skillnader var så stora att skatan numera är uppdelad i sex arter. En sjunde skata är den Gulnäbbade skatan i Kalifornien. Den skiljs lätt från alla andra skator på den knallgula näbben. Den har dock haft status som egen art ganska länge.
Skatan i nordvästra Afrika fick heta Maghrebskata efter ett gammalt namn på området norr om Sahara och väster om Libyen. Detta är egentligen den enda av de ”nya” skatorna som lätt urskiljs från vår vanliga skata genom att den har en tydlig, blå fläck bakom ögat.
I Asien blev det 3 nya arter, Asirskata på Arabiska halvön, Svartgumpad skata i Himalaya och västra Kina och Orientskata i Ryssland, östra Kina, Korea ner till norra Vietnam. Alla med små skillnader i färg, stjärtlängd och läte.
I Nordamerika blev det Amerikansk skata som dock är mycket lik vår europeiska skata.
Så om du är ute och reser i världen och ser en fågel som liknar skata, kolla detaljerna, du kan mycket väl se en ny fågelart.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln