91 pixlar albatross

Albatrossen är en bit till höger om fyren Albatrossen är en bit till höger om fyren

Den 25 april 2021 upptäckte malmöskådaren Roy en svartbrynad albatross från Malmös bästa havsskådningsplats, Plattan. Den drog sig åt sydväst mot den danska ön Saltholm. Det gick ut larm på både BirdAlarm Sverige och MöX-Band, det lokala larmet för Malmö. Många skådare åkte ut till Lernacken där bron till Danmark utgår ifrån. Jag själv strosade lugnt runt i Klagshamn för att leta nyanlända flyttfåglar när brorsan ringde. Han stod vid Lernacken och hade precis kryssat den på aphåll, 5-6 km. Men han var sprudlande glad, han missade den svartbrynade som dök upp i Skälderviken 2001. Men som jag hade.
Jag tänkte, jag står kvar på piren i Klagshamn och ser albatrossen när den flyger söder om bron. Att passera bron innebär för en del fåglar mycket vånda och en del vägrar bestämt. Men albatrossen var så långt ute att jag tyckte den kunde passera på ön Pepparholmen där bron övergår i en tunnel. Det borde ju inte skrämma den. Men en kvart gick och en halvtimme. Och ingen jättefågel syntes. Det var dags att köra till Lernacken. Hämtade upp frun på vägen och kom till Lernacken där det var minst 50 skådare med tuber. Och allmän uppsluppenhet, den hade setts gå upp och ner i karakteristiska bågar för 5 min sedan. Aktivt spanande. Och där ! Där flög en jättelik fågel upp och ner nära Saltholm, ca 7 km bort. Men den sågs tydligt i tuben. Jag tog upp min kamera och drog iväg 15-20 bilder i rätt riktning. Inte en chans att jag skulle se fågeln i sökaren men jag hade kanske tur.
Dagen efter siktades albatrossen igen ute vid Saltholm. Men den hade det inte särskilt kul. Den jagades av upp till 9 havsörnar som inte ville ha konkurrens om vem som var största fåglar på Saltholm. Den gick ner, kanske dödligt skadad eller bara med blessyrer. Ingen vet. Den sågs aldrig mer.
Malmöskådarna i MöX kunde räkna det som Malmö-kryss, även de som sett den vid Saltholm. Vi hade ju stått i Malmö och då räknas det oavsett om fågeln är på månen. Men på Club300-s krysslistor gick det inte ens att räkna som Sverige-kryss. Då skall fågeln befinns sig i landet. Och Saltholm är en dansk ö. Då var det bara den lilla skara som sett fågeln mycket närmre den svenska kusten innan den flög ut till mitten av Öresund som fick räkna den. Ack ja, snåriga (och lite småfåniga) regler.
Fotot då ? När jag gick igenom mina bilder på kvällen hade verkligen albatrossen fastnat på en bild. Jag la in den på Artportalen. Och 1558 personer betittade denna "fantastiska" bild. När jag förstorade den såg jag att albatrossen utgjorde 91 pixlar. Av totalt 45 miljoner pixlar i min kamera. Alltså en halvmiljontedel av hela bilden. Jag tar oftast bättre bilder. Men 2001 hade jag ingen kamera. Så detta är min absolut bästa albatrossbild, tagen i Sverige. På Nya Zeeland plåtade jag svartbrynad med mobilen på 3 meters håll när den låg vid båtkanten och käkade fiskrens. Men det var där, inte här.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln