Vardagslunken ger oftast inga kryss

Gråtrut, först på "Krabba i näbben"-listan Gråtrut, först på "Krabba i näbben"-listan

En vanlig fågelskådare är nog ute och skådar 30-100 dagar om året. Och de flesta av dessa dagar är man inte utomlands i en regnskog eller vid Ottenby på våren eller vid Falsesterbo under höststräcket (om man inte bor vid Ottenby eller Falsterbo förstås, eller i en regnskog utomlands). Ofta skådar man nära där man bor på en lokal som sällan ger några sensationella fynd. Det blir oftast inga kryss. 
För den oinvigde: att kryssa betyder att se en ny fågel. Inom ett visst område. Man kan bl.a Världskryssa, Europakryssa, Sverigekryssa, kommunkryssa och tomtkryssa.
När jag såg mitt livs första blåhake i Norge var det ett Världskryss för mig, en ny fågel på min världslista. Året efter var vi i svenska fjällen och jag fick Sverigekryssa blåhake. Några år senare flög en blåhake ut vid Falserbo där jag var, Skånekryss ! Och samma år någon vecka senare satt en liten förskrämd blåhake alldeles invid husväggen på min tomt. Tomtkryss, yes ! Just tomtkryss och också kommunkryss ger ibland upphov till diskussion, räcker det att jag står på tomten eller i kommunen och ser fågeln ? Eller måste själva fågeln också befinna sig där ? Det är upp till var och en att bestämma tycker jag.
Men just dessa listor, tomt- och kommunlista, gör att man skådar mer hemifrån. Och att vardagslunken ibland ger nya fåglar på listorna, i alla fall oftare än man får ett kryss på världslistan. Men oftast inte. Jag går ofta bort till ett ganska nytt fågeltorn som kommunen byggt på våra standängar i Bunkeflostrand. Det ligger bara 500 m hemifrån. Det ligger på Terekudden som vi kallar den. Här sågs 2002 en Tereksnäppa, därav namnet. Besök på Terekudden ger oftast inget nytt på några listor. Där finns vår och höst lite vadare och änder, ibland några tärnarter och de flesta mås- och trutarterna.
Men det viktiga är att man ändå njuter. Och hoppas. Det kan ju komma något. Och kommer det inte nåt speciellt kan jag ju räkna antalet enkelbeckasiner, 43 idag. Eller glädjas åt en ensam myrspov i kopparröd sommardräkt som kom överflygande. Oftast har jag kameran med och då kan en bra flygbild av en vanlig fågel vara dagens clou. T.ex. en gråtrut med en färsk, nyfångad krabba i näbben. Det gav mig förresten en idé till en ny lista. Fåglar med krabba i näbben. Första krysset på listan klart, gråtrut !

Etiketter: kryss gråtrut krabba

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln