Kondor, äntligen!

En vuxen kondor. I Ecuador. En vuxen kondor. I Ecuador.

Jag hade 2017 i TV sett "det stora fågeläventyret" där finalen var i Peru och den sista tävlingen gick ut på att fotografera en kondor och få den att täcka så stor del av bilden som möjligt. I TV-programmet såg de många kondorer, därför kände jag mig säker på att få se den några år senare när jag skulle besöka Peru i 3 veckor.
Vi var mycket högt upp i Anderna, perfekt miljö för världens största rovfågel och en av de tyngsta flygande fåglarna.
Men dagarna gick och trots att vår guide många gånger sa att detta är en bra lokal för kondor dök den inte upp. Sista dagen skulle vi köra upp i två timmar till hög höjd i västra Anderna. Guiden sa att detta var sista chansen för kondor.
Jag tittade hela tiden uppåt, missade en del små tättingar som jag kunde klara mig utan. Jag ville se en kondor! Men nej, jag såg nästan 650 fågelarter men ingen kondor. Lite besvikelse trots allt.
När jag i början av 2022 åkte på fotoresa till Ecuador tänkte jag mig mest en massa tjusiga tangaror och kolibrier på nära håll och tänkte inte så mycket på att kondoren också finns i Anderna i Ecuador.
Första dagen på resan körde vi från Quito åt sydost till naturreservatet Antisana på nästan 4000 meter höjd. Det var ganska kallt och blåste en del men vad gjorde det. Vi såg flera läcka fåglar som andinsk vipa och andinsk mås, den senare ganska lik en skrattmås men med läckrare vingteckningar.
Skrynkelstrupiga caracaror (ja, den heter så på svenska) sprang omkring på marken och letade ätbart, ett lustigt beteende för en rovfågel. 
Plösligt ropade guiden; "Kondor!". En jättelik mörk fågel med gigantiska vingar seglade en bit bort. En ungfågel. Och en till lite till vänster. Läckert! Jag fick äntligen se den. Och plåta den, kameran gick varm. Men jag ville gärna ha en adult fågel också, de vita teckningar på vingens ovansida är rysligt vackra. Efter en kort biltur bort till en annan del av reservatet gick vi ut på en högslätt. Och genast, där seglade en vuxen kondor, vände sina vingovansidor mot mig i en högersväng och jag såg dem. Lyfte kameran och tog säkert hundra bilder var gång fågeln svängde.
På kvällen på första lodgen laddade jag ner mina bilder i min laptop. Och tittade och tittade och njöt. Resan fullbordad redan första dagen. Jag hade fått se en kondor. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln