Rikta fågelkameran uppåt

Andromedagalaxen plåtad med fågelkamera Andromedagalaxen plåtad med fågelkamera

Jag har sedan ungdomen varit intresserad av astronomi och först 1975 blev fågel-skådning min dominerande hobby. Astronomi-intresset har alltid legat i där och lurat och när min vän Peter propsade blev jag åter medlem i Tycho Brahe-sällskapet.  Och jag funderade på om man kunde göra något praktiskt, t.ex. fotografera stjärnhimlen med min fågelkamera.
När jag för ett drygt år sedan var inne på youtube såg jag av en slump en video hur man sätter sin kamera med teleobjektiv på ett stativ, t.ex. mitt stativ till tubkikaren. Man riktar in kameran mot en nebulosa, galax eller stjärnhop. Jag började med Andromeda-galaxen, den är ljus och lätt att hitta. Sen fokuserar man manuellt, sätter exponeringstiden till ½ sekund och ber kameran ta 100 bilder. Sen upprepar man det 5 gånger så att man har 500 bilder.
Varje bild är inte fantastisk men den sammanlagda exponeringstiden är ju 250 sek, dvs 4 minuter. Gratisprogrammet Deep Sky Stacker hämtas hem och de 500 fotona laddas in i det. Efter en timme har datorn slagit ihop alla bilderna till en. Den bilden laddar man sen in i Photoshop och lyfter ljusnivåer, förstärker kontraster och justerar färger. Resultatet blir överraskande bra, inte som de stora teleskopen eller Hubble-teleskopet som cirklar runt jorden. Men bra nog.
Efter ett tag köpte jag en liten motor som jag satte mellan stativet och kameran. Den går ett varv på 24 timmar. Vilket gör att jordens rotation motverkas och objekten står stilla. Då kunde jag öka exponeringstiden på varje foto till 10-20 sekunder. Och behövde inte ta 500 bilder, för svagare nebulosor räckte det med 300 x 10 sekunder, dvs en knapp timmes exponering.
Så är du fågelfotograf har du säkert en bra kamera, ett 400-500 mm tele och ett stativ. Det är bara att testa. Och vill du absolut kombinera astrofoto med fåglar kan du ju ta en bild av Pelikan-nebulosan som ligger i stjärnbilden Svanen.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln