Slut på skamkryss.

Större korsnäbb, hane och hona. Större korsnäbb, hane och hona.

Skamkryss. Det låter inte bra. Men vad det kändes bra att efter 48 års fågelskådande i Sverige äntligen sett och hört en bombsäker större korsnäbb. Skamkryss betyder att man äntligen fått kryssa en fågel som man borde sett för länge sedan. Visst, större korsnäbb häckar inte i Malmö med omnejd. Inte ens i Skåne kanske. Men den har sina invasionsår då den kommer till Skåne och sträcker ut från Falsterbo. Och visst har jag sett några som jag misstänkt tidigare. Men inga 100% säkra. Så när det i förra veckan kom en flock på 5 fåglar och satte sig i högsta tallen på andra sidan Falsterbo-kanalen och lät väldigt olikt mindre korsnäbb var det ingen tvekan. Precis som det står i Fågelguiden, hårdare och ekande. Och näbben var precis så tjock som den skulle vara.
Men nu har jag inga fåglar att skamkryssa i Sverige. För nordsångare, lappmes, fjällabb och vitryggig hackspett kan ju inte räknas dit för någon som normalt inte skådar norr om Lund. Har faktiskt bara skådat i Norrland en gång. Då fick jag videsparv, lavskrika, slaguggla, tretåig hackspett och gråspett. Och var jättenöjd med det.
Och sen är det den där jäkla järpen. Den har jag också kvar. Och den kommer ju aldrig sträcka ut vid Falsterbo. Någon kanske påpekar att fjällabb faktiskt ses varje år i Falsterbo på hösten. I genomsnitt 9 st. Jovisst, men man skall vara på rätt plats vid rätt tid. Men OK, då har jag ett skamkryss kvar att kryssa. Yeess.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln