Låt din smartphone bestämma fågeln

51 % spovsnäppa, 49 % kärrsnäppa 51 % spovsnäppa, 49 % kärrsnäppa

Ibland när det sker lite på fågelfronten händer det ofta att skådandet övergår i prat mellan skådarna på platsen. Och det är inte fel. Ofta kan man lära sig nya saker. Häromdagen var det lugnt nere på Plattan i Malmö. Gårdagsstormen hade inte blåst in så värst mycket havsfåglar. Efter att ha betittat den enda stormfågeln och några sulor blev det mycket prat. 
Om AI och appar som kan identifiera djur och växter. Stefan berättade om en norsk app som var ett försök av norska artportalen att få in fler observationer. Appen heter Artsorakel och är gratis. Den skall utifrån ett hyggligt foto kunna identifiera växter och djur av alla de slag som dyker upp i Norge.
Väl hemkommen från Plattan laddade jag ner appen och testade den. Först på några växter som den galant klarade. Men OK, det klarar ju appen PlantNet som jag redan har också.
Jag får testa lite svårare saker. I telefonen hade jag några bilder på en nyckelpiga med 4 röda prickar på svart som jag inte klarat att bestämma. Trots en alldeles nyinköpt bok om Sveriges nyckelpigor. Jag gav den nya appen chansen. Svaret med högst %-sats (ofta får man flera förslag men med olika %-sats sannolikhet) var tvåfläckig nyckelpiga. Nä, det måste ju va fel. Ända tills jag slog upp den i boken. Det finns en färgmorf av tvåprickig som har 4-6 röda prickar på svart botten. Appen hade ju rätt !. Nu blev jag imponerad.
Testade på en halvbra bild av en de röd-oranga ängstrollsländorna. Och fick svaret att med olika %-satser kunde det vara blodröd, tegelröd eller större ängstrollslända. Så den hade problem med ängtrollsländorna. Men vilken trollsländeskådare har inte det ? 
Nu skulle jag testa på fåglar. Tog in en massa av mina fågelbilder i telefonen. Och började med löv- och gransångare. På adulta fåglar var den väldigt säker, på några juvenila gavs olika %-satser på de båda arterna. Testade en bild på en sibirisk gransångare som jag tog i våras. Och svaret blev med 86 % sannolikhet en sibirisk gransångare mot 14% för vår svenska underart. 
Nu blev jag rysligt imponerad.
Testade en del bilder på flygande bi-, orm- och fjällvråk i olika åldrar. Lätt som en plätt. Testade vadare av olika slag. Funkade bra för de flesta. Flygande vadare mot en enfärgad bakgrund blev oftast identifierade med 100 % säkerhet. Nu tänkte jag vara taskig mot den. Jag hade en ganska bra bild på flygande spovsnäppa och kärrsnäppa i samma bild. När jag beskar bilden i appen och bara visade ena fågeln blev det helt rätt. När båda fåglarna var med i bilden blev svaret: Spovsnäppa 51 %, Kärrsnäppa 49 %. Den var inte så lättlurad.
Har appen inga brister då ? Jodå. Jag laddade in en bild på en noshörning jag tog i Knuthenborgs safaripark. Resultatet blev Ren 58%, Älg 34% och Kronhjort 8%. Men den utlovar bara bra resultat på djur sedda i Norge. Så det skall jag inte klaga på.
Däremot har den lite svårt för bilder med stökig bakgrund eller stora saker i närheten av objektet. En halvtaskig flygbild på en backsvala klarades elegant, en bild på en sittande dito på ett ganska tjockt rör blev däremot vattensalamander 58% och diverse trollsländor resten. Det långa, tjocka röret uppfattades som en del av djuret. Och det blev helt fel. En annan backsvalebild med fågeln från sidan och mycket grenar precis bakom fick förslagen Snösiska, Talltita, Gråsiska, Gråtrut och Varfågel med fallande %-sats.
Men Artsorakel är förvånande bra. Man kan bara önska att SLU och svenska artportalen gör en svensk version av den. 
Och att alla naturintresserade laddar ner den norska appen innan dess. De flesta svenska djur och växter finns faktiskt i Norge också.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln