Trollsländor – en bra ersättning för fåglar

Blå kejsartrollslända - störst i Sverige Blå kejsartrollslända - störst i Sverige

Är man ute och skådar fågel ser man ju en massa annat i naturen så klart. Fjärilar, blommor, däggdjur och när det är soligt och sommar…. trollsländor. Just trollsländor har många fågelskådare börjat intressera sig för. Under högsommaren när fåglarna slutat sjunga och innan de börjar flytta söderut är det lite stiltje för många fågelskådare. Då är det bra att kunna ta till något annat att leta efter i naturen. Och det är samma utrustning man använder, en fältkikare och en kamera med tele kommer man långt med. Man kan förstås fånga trollsländorna med en håv för riktiga närstudier. De går att hålla i vingarna för att sedan släppa. Men de flesta nöjer sig med att studera och fotografera de flygande rovdjuren på 5-10 meter håll. Jag också.
Trollsländorna är gamla, de första fanns för 300 miljoner år sedan. Då flög det runt bjässar på nästan en meter mellan vingspetsarna. I hela världen finns det över 5000 olika arter, i Sverige är det inte så många, ett 60-tal arter är sedda i landet. Så det blir inte lika många kryss som när man skådar fågel. Men de kan vara rysligt svåra att skilja åt, särskilt när de flyger. De har ju inga läten som kan hjälpa, som fåglar. Som tur är sätter de flesta sig och vilar på en sten eller ett vass-strå efter ett tag. Då får jag passa på att ta några bra bilder, gärna från olika vinklar. Sen får jag ofta, som den nybörjare jag är, identifiera arten när jag kommer hem och får upp bilden på en datorskärm. Och jämför med bilderna ur en bra trollsländebok, t.ex. ”Nordens trollsländor”.
De allra svåraste att skilja åt är de minsta som kallas flicksländor. De är 3-4 cm långa, ofta svarta och blåa. Det är mönstret som det blåa uppvisar som ofta är det som avgör vilken art det är.
Den allra största trollsländan i Sverige, blå kejsartrollslända, är nästan 3 gånger så stor och kan faktiskt lätt identifieras när den flyger fram och tillbaka över en damm. Det är en art som kom till landet i början av detta sekel och har spritt sig i södra Sverige. I Malmö är det en av de vanligaste trollsländorna jag ser.
I slutet av augusti och september har de flesta lagt ägg och flugit färdigt, de flesta lever bara ett par månader som färdig insekt. Men då är ju höststräcket igång, tillbaka till fåglarna !

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln