En alldeles vanlig dag – i Coronatider

Gräshoppsångaren - en fågel Gräshoppsångaren - en fågel

Corona-panedmin har fått många människor ut i naturen. Hellre gå omkring i skogen än på ett köpcentrum resonerar många. Fågelskådare är ju av naturen ofta ute i just densamma. Men jag tycker ändå att jag träffar fler Malmö-skådare än vanligt ute. Och vi håller avstånd. I fågeltornet står vi i varsin hörna av tornet. Och kommer en till ställer den sig där nere på första våningen. ”Man ser nästan lika bra här”, som om vi inte vill erkänna att det jäkla viruset påverkar hur vi skådar.
Jag själv skulle hela april varit i USA och skådat. Texas och Colorado med god chans till 250 livskryss. Och en vecka senare åka till Skottland med frun, inte så mycket för att skåda fågel utan mer för den skotska naturen och historien. Men det smög sig. Så en vanlig dag blir det istället hemmaskådning. Arbetar på 2020-årslistan. Många malmö-skådare har en intern tävling vem som får ihop flest årsarter. Sedda eller hörda i Malmö.
Många arter får man ju förr eller senare under året. Men vissa är besvärliga och dyker kanske bara upp en eller ett par gånger under året i Malmö. Småsnäppa, pungmes, halsbandsflugsnappare, rosenfink och småfläckig sumphöna t.ex. Då gäller det att vara där.
När jag skådar hemmavid stöter jag ofta på hundpromenerare och naturvandrare som när de ser min kikare och kamera ofta frågar ”Ser du några intressanta fåglar?”.  Har jag då precis hört en gräshoppsångare brukar jag inte säga det, då tittar de nog lite snett på mig och undrar om jag inte kan skilja på insekter och fåglar. Bättre att svara med något de själv kan se och höra. ”Där uppe sitter en lövsångare, Sveriges vanligaste fågel, och sjunger. Och där borta sjunger en gransångare, den ser nästan likadan ut, men säger silt-salt-silt- salt”. Det brukar väcka intresse.
Jag själv var glad för gräshoppsångaren, den kan vara svår, nu skall jag hitta årets första tornseglare. Den kommer jag se varje dag under juni, juli och augusti. Men man vill ändå ha den första så snart som möjligt. Så man inte halkar efter i 2020-listan. Och i morgon skall jag ut igen, ibland på samma lokaler som idag eller om man skulle försöka vid lagunens småbåtshamn i morgon ….? Kanske bättre chans där för Kentsk tärna och kanske en grå flugsnappare. Siktet är inställt på 200 Malmö-arter i år. Men då gäller det att vara ute, ute, ute och skåda, skåda.  Trots Corona.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln